Tusen och en natt, kusinen. Forskare vid Karolinska Institutet har kommit ett steg närmare i att förstå hur den del av vår hjärna som är central för beslutsfattande och beroendeutveckling är uppbyggt. Med hjälp av metoder för att kartlägga celltyper och hjärnvävnad kunde forskarna visualisera i musmodeller hur olika opioid-öar i hjärnområdet striatum är arrangerade. Kartläggningen, som publiceras i tidskriften Cell Reports, bidrar till ny kunskap om hur hjärnans belöningssystem är uppbyggt. Tusen och en natt, kusinen. Skip to main content Genväk Konstantinos Meletis Forskare Telefon: 08-524 830 43 E-post: dinos.meletis@ki.se Institution och organisatorisk tillhörighet: C4 Neurovetenskap Forskning Meletis Forskningsbeskrivning Utvalda publikationer: An interactive framework for whole-brain maps at cellular resolution. Fürth D, Vaissière T, Tzortzi O, Xuan Y, Märtin A, Lazaridis I, et al Nat. Neurosci. 2018 01;21(1):139-149 A whole-brain atlas of inputs to serotonergic neurons of the dorsal and median raphe nuclei. Pollak Dorocic I, Fürth D, Xuan Y, Johansson Y, Pozzi L, Silberberg G, et al Neuron 2014 Aug;83(3):663-78 Mice lacking NMDA receptors in parvalbumin neurons display normal depression-related behavior and response to antidepressant action of NMDAR antagonists. Pozzi L, Pollak Dorocic I, Dorocic IP, Wang X, Carlén M, Meletis K PLoS ONE 2014 ;9(1):e83879 Target selectivity of feedforward inhibition by striatal fast-spiking interneurons. Szydlowski SN, Pollak Dorocic I, Planert H, Carlén M, Meletis K, Silberberg G J. Neurosci. 2013 Jan;33(4):1678-83 Mer publikationer på Google Scholar Akademiska priser och utmärkelser 2015 – William K. Bowes Jr. Foundation Associate Professor Award 2013 – Framtidens Forskningsledare, FFL5, Stiftelsen för Strategisk Forskning 2011 – William K. Bowes Jr. Foundation Assistant Professor Award 2010 – Marie Curie Reintegration Grant FP7 (EU) 2010 – NARSAD Young Investigator Award (USA) Besöksadress Solnavägen 9, 17165 Solna Postadress C4 Neurovetenskap, C4 Forskning Meletis, 171 77 Stockholm © Karolinska Institutet