Fyra ungdomar, ett syskonpar och deras vänner. Rotlösa, känslokalla. Hungern efter värme, närhet och kärlek är så stor att den inte kan uttryckas med ord. Och den driver ut dem i det meningslösa: till våldet. Närmast som tidsfördriv slår de ner en man i en park i Wien. Tiden är sent femtiotal. Sophie är adelsflickan som kommit att avsky sina föräldrar. Det är människor som aldrig borde haft barn eftersom de inte kan hantera sina egna liv – än mindre ta hand om sårbara, själsligt skadade unga. Tvillingarna Anna och Rainer kommer från ett medelklasshem, med en SS-far som våldtar och slår. Hans är arbetarpojken med en mor som tror på en frälsning genom partiet och en far som dog i koncentrationsläger. Var och en lever de, på sitt eget sätt, ut upplevelsen att det inte finns någon framtid. Romanen De utestängda [Die Ausgesperrten, 1980] har Jelineks totala spänst i språket – och är nästintill outhärdligt spännande. I svensk översättning av Eva Liljegren.